Analogové a IP kamerové systémy

Analogové kamery a záznam

Analogový kamerový systém je hojně využíván pro nízkou cenu. Dnes je spíše na ústupu kvůli kvalitě a rozlišení. Kamery je možné zakoupit už od několika set korun až po několik tisíc, podle typu a druhu použití. Kamery jsou nejčastěji s fixním objektivem, nejčastěji 3,6 mm, cca 74 stupňů úhlu záběru.

Záznamové zařízení jsou také velice levná, od 4 kamer až po 16 kamerových vstupů. Nevýhodou je tažení koaxiálního kabelu a napájení pro každou kameru. To může být docela náročné řešení pokud není již v objektu toto již vyřešeno.

IP digitální kamery a záznam

Druhout kategorií je IP kamerový systém. Pracuje na principu komunikace počítačů, tzv. IP protokolem. Prakticky to znamená že kamera která na vstupu sejme obraz v analogovém režimu, tento obraz zpracuje a převede na digitální data která jsou potom digitálně přenášena do IP rekordéru s pevným diskem.

Kamery jsou samozřejmě dražší, řádově tisíce korun. Za svou cenu ovšem také nabízení mnohem lepší rozlišení. Při rozlišení 2 Mpix je to rozlišení 1920 x 1080 bodů. To je zhruba jako 4 kvalitní analogové kamery. Navíc nepodléhá jakémukoli zhoršení obrazu vlivem přenosové trasy. Omezení je zde však ve vzdálenosti kamery od napájení, to je závislé na odběru kamery, zvláště při zapnutí IR diod pro noční vidění. Druhým omezením je maximální délka 100 metrů.

Počet kamer se liší podle záznamového zařízení, nejlevnější záznamová zařízení mohou zaznamenat 4 IP kamery, pak 8 až několik desítek kamer dle typu záznamového zařízení DVR. Záznam se ukládá na jednom nebo několika pevných disků SATA.

Pro zprovoznění potřebujete DVR záznamové zařízení, pevný disk pro záznam, zvolený počet a typ kamer.

Tento systém již je poměrně komplikovanější, do zapojení by se měl pustit jen znalý člověk nebo případně se domluvit na vlastní istalaci kabelů a já mohu poté systém zprovoznit.