Typy zabezpečovacích ústředen

Elektronické zabezpečovací systémy (EZS) jsou v dnešní době poměrně levné. Začínají na pár stovkách. Můžete tak zabezpečit svou chatu, dům, byt nebo garáž kde může vzniknout nějaká finanční škoda.Nejjednodušší zařízení jsou jednoduché zabezpečovací ústředny, nejčastěji ve spojení s GSM telefonní sítí. Většinou jsou bezdrátového typu, kdy pracují na 433MHz, pásmo však bývá zarušeno. Navíc často způsobují i elektromagnetické rušení a takový uživatel dle zákona může být potrestán za rušení.

GSM zabezpečení

Jednoduché zabezpečení se může skládat z čidla které obsahuje GSM modul. Zapojení takového čidla je velice jednoduché a může být okamžitě realizováno v objektu. Lze k němu připojit další bezdrátová čidla a takto vytvořit velice jednoduché zabezpečení, které mám v nabídce a je homologované pro ČR. Jedná se o EPIR3, velice spolehlivé a komfortní.

Další variantou je pak vyšší řada ESIM 364. Tato ústředna může připojit bezdrátová i drátová čidla, neboť v základu má 868MHz bezrátovou komunikaci. Toto je opravdu potom komfortní universální řešení. Zvládne opravdu hodně čidel, takže může být celkem rozsáhlejší za dobrou cenu – výkon.

Drátové zabezpečení

Druhout kategorií jsou zabezpečovací ústředny které jsou připojeny drátově. Je zde vyšší spolehlivost a bezpečnost, širší nabídka senzorů a čidel, požárních detektorů nebo detektorů tříštění skla. Nevýhodou je nutnost natažení kabelů k jednotlivým čidlům, sirénám, magnetům a klávesnicím. U objektu již zařízeného je to obtížné. Ceny takovéhoto zabezpečení začínají již na pár tisících korunách dle velikosti a použitých komponentů. U některých druhů zabezpečovacích ústředen lze použít drátové i bezdrátové prvky. Mohou pracovat autonomně nebo mít také GSM modul pro hlášení poplachů, ovládání apod. Některé ústředny si můžete nainstalovat sami, pokud zvládnete základní práce s kabely, měřícím přístrojem apod. Jinak samozřejmě podle přání vše zapojím a uvedu do provozu.

Zabezpečovací systémy dle požadavků

V třetí kategorii jsou profesionální produkty, zde již není možné si zapojit vše svépomocí. Je možno si natahat kabely dle požadavků a dle pokynů, avšak nastavení, uvedení do provozu, naprogramování a zapojení musím provést sám. Je zde nutné mít technické znalosti z oblasti zabezpečovacích ústředen. Využívám velice kvalitního a spolehlivého kanadského výrobce Paradox nebo cenově zajímavého výrobce Eldes. Nabídka jednotlivých čidel, magnetů, senzorů je velice široká, včetně perimetrické ochrany plotů apod. Tyto sytémy mohou být v provedení drátovém nebo i bezdrátovém, případně se dají kombinovat. Počet připojených čidel může být až 192. Ovládání může být klíčenkou, klávesnici, GSM mobilním telefonem nebo přes internet. Dostanete přesné hlášení v češtině které čidlo způsobilo poplach, můžete jej dálkově dekativovat nebo naopak aktivovat. Cena těchto zařízení jsou již od pár tisíc korun.